Ben artık ‘Spotify’da bir Sanatçıyım.
Başlangıçta bende pek ihtimal vermemiştim. Ama denedim, oldu! Yapay zeka ile yaptığım şarkılar şu an müzik platformlarında yayınlanıyor. Çoğu insan Chat GPT ve Deep Seek dışındaki AI’lerle pek ilgili değil.
Lakin artık farklı amaçlar için daha kullanışlı uzman AI platformları mevcut. Müzik yapmak için ben Musichero.ai ve Suno.com’u denedim. Gerçekten çok başarılılar. Hatta geçenlerde evde genç misafirlerimize bir şarkıyı dinlettim ve sordum: “Bu yeni bir sanatçı, duydunuz mu? Şarkı nasıl?” Hepsi de beğendi. Ardından sanatçıyı sordular.
Sonrası şaşkınlık hali: “Vay canına, nasıl olur, bu bir insan sesi ve orkestra, beste çok iyi!…”Vokal grupla çok uyumlu”, “Türkçesi çok iyiymiş”
Gelin şarkılardan birini birlikte dinleyelim. Ardından bunu nasıl gerçekleştirdim, onu anlatacağım.
https://music.youtube.com/channel/UCuIjbMHnrvzOfveTKRDe4XA
Şarkıların sözleri bana ait, daha doğrusu birkaç ay önce Matiz Kitap’tan yayınlanan “Yine mi Sarpa Sardık?” adlı şiir kitabımdan alıntı. Bazı ufak revizyonlarla seçtiğim bu şiirleri, kısa sürede şarkıya uygun hale getirdim.
Aslında Musichero.ai, tarif ederseniz size şarkı sözü de yazıyor, ama bu konuda pek başarılı sayılmaz. Gelelim bundan sonraki aşamaya; yani vokal ve besteyi oluşturmaya:
- Vokal ve müzik tarzını seçin: Kadın, erkek, çocuk, koro halinde ya da belli yerlerde vokale koronun eşlik etmesi gibi seçimleri kısaca belirtiyoruz. Müzik tarzınızı biraz ayrıntılı veriyorsunuz. Style1:dramatic, slow, male vocal; Style2: slowrock, sad angry, slide rithym bass harmonizing drum bass, accoustic Style3: rap, female
- Şarkının ismini girin.
- Bir kapak resmi tasarlayıp, yükleyin
- Bekleyin; çok değil sadece 2-3 dakika içinde yapay zeka size 2 şarkı hazırlayacak. Dinlediniz ve birini beğendiniz. Ya da beğenmediniz. O zaman tekrar tekrar; sözleri ve Sitili değiştirmeden yeni şarkılar yaratabilirsiniz. Ya da her seferinde farklı “Style” belirleyerek, kelimelerle oynayarak farklı sonuçlara ulaşırsınız. Sözlerin ruhuna ve kelimelerin tınısına uygun tarzı bulmak zaman içinde kolaylaşıyor. Burada siz bir tür orkestra şefi gibi hareket ederek en optimal sonucu yakalamaya çalışıyorsunuz.
Bu da demek oluyor ki; aslında şarkının oluşmasında sizin katkınız son derece önemli. Yani yapay zeka kendi kafasına göre şarkıyı oluşturmuyor. Hatta platform size şarkınızın telif belgesini de veriyor. Sanırım bu sebeple Spotify, YouTube Müzik gibi platformlar AI desteğiyle oluşturulmuş parçaları kabul edebiliyor. Müziğin altyapısına, söz ile beste uyumuna bakarak parçanızı yayınlıyor. Bu sayede siz de sanat dünyasına adım atmış oluyorsunuz. :))
Yapay Zeka Yüzünden İşsiz Kalacağız
Bu korku şu an için pek anlamlı değil. En azından önümüzdeki 10 yıl içerisinde böyle radikal bir gelişme olmayacak. Evet belki birçok iş, meslek yapay zeka sayesinde daha az kişiyle gerçekleşiyor olacak, bu doğru.
Lakin siz işinizi büyük olasılıkla yapay zekaya değil, yapay zekayı iyi kullanan meslektaşlarınıza kaptıracaksınız.